SFINGA

Objavljeno: 14.11.2011 ob 00:01


Dom kulture, Gornja Radgona v petek, 25. 11. 2011, ob 17.30

O filmu Sfinga:
V začetku aprila 2011 smo dobili težko pričakovani igrano-dokumentarni film Sfinga. Film na simpatičen in izviren način primerja prvenstveni in prvi prosti vzpon v smeri Obraz Sfinge, ki se nahaja v najbolj markantnem delu Triglavske severne stene. Osrednja zgodba gledalca popelje od priprav alpinistov na vzpon, po poti do stene in preko nje, vse do tako želenega vrha.

 V uvodnih minutah filma preletimo najlepše kotičke Triglavskega narodnega parka in mimogrede pokukamo tudi v zgodovino osvajanj in prvih pristopov na Triglav.

Sfinga, ki jo prikazujemo kot živo bitje, preko celega filma drži vse vajeti v svojih rokah in se plezalcev otepa z različnimi ukanami. Največja zanka, ki jo postavi, je v tem, da časovno pomeša in skoraj dobesedno zlije v enega oba najbolj pomembna vzpona v Obrazu, t.j. prvega vzpona nasploh, ki sta ga leta 1966 po desetih letih poskusov opravila Ante Mahkota in Peter Ščetinin (v filmu sta ju upodobila brata Miha in Anže Marenče) ter prvega prostega vzpona iz leta 1995, ki sta ga opravila Gregor Kresal in Miha Kajzelj.

Ideja in scenarij sta zasnovala alpinista Tine Marenče in Gregor Kresal. Režijo je prevzel Vojko Anzeljc, vizualni izgled filma Matej Križnik, ton pa Gašper Loborec. Glasbo je prispevala glasbena skupina Siddharta, animacije pa studio Kerozin. Filmska ekipa je v zahtevnih snemalnih pogojih snemala pod vodstvom producenta Saša Kolariča in Produkcijske skupine Mangart.

Film Sfinga je bil letos aprila na Mednarodnem gorniškem filmskem festivalu nagrajen z nagrado publike.

Trajanje: 70 min
Vstopnina: 2 €

Vabljeni na nepozabno doživetje naših gora!

Ekipa Sfinga in Planinska zveza Slovenije

Komentarji