Vinkov pohod

Objavljeno: 16.01.2013 ob 22:23

Nedelja, 20. 1. 2013

V nedeljo, 20. 1. 2013, vas vabimo na pohod, ki ga skupaj organizirajo Planinsko društvo Miklavž, Vinogradniško društvo
Miklavž in vinarji Malečnika. Pohod bo potekal po gričevju med Zgornjim Duplekom in Malečnikom.

Večina vinogradnikov verjame, da se 22.  januarja, na Vinkovo, vinska trta prebudi v rast. Zato tega dne obiščejo svoje vinograde, pričnejo z rezjo vinske trte in si zaželijo dobre vinske letine. Če na Vinkovo sonce sveti, dosti dobrega vina bo v kleti, je le eden od mnogih pregovorov, ki jih vinogradniki prenašajo iz roda v rod, čeravno je praznovanje Svetega Vincenca bolj značilno za sosednjo Hrvaško kot za naše kraje. Pri nas je bolj čaščen Sveti Martin, ki naredi iz mošta vino.

Vabimo planince in druge ljubitelje narave, da se nam pridružite. Start pohoda je ob 8. uri v Zgornjem Dupleku pri spomeniku, takoj za dupleškim mostom. Pot nas bo vodila na Kamenščak – Metavo – Vodole – Malečnik – Zgornji Duplek. Ob poti bodo na vikendu pri Sinovcu ponudili pijačo, na kmetiji Knuplež in na Vodolah na kmečkih turizmih (Bračko, Protner in Mak) pa bodo poskrbeli za hrano.

Med pohodom bodo vinogradniki vinogradniškega društva Miklavž in vinarji Malečnika v Vodolah prikazali  rez vinske trte po slovenskih običajih. Vinogradnik gre na Vinkovo v vinograd v vsakem vremenu, naj sije sonce, dežuje ali sneži. Tudi mi bomo šli na pohod ne glede na vreme.

Pohod bo trajal do 5 ur.

Odhod pohodnikov z AP Gornja Radgona je ob 7. uri.  Prijavite se na tel. 051 266 077  Tonček
(zvečer).

Komentarji