Novice iz Dovja

Objavljeno: 20.07.2013 ob 21:08

IMG_0560

Vse o letošnjem taboru najdete v zavihku

https://www.pdradgona.si/planinski-tabori/tabor-2013/

 

 

 

Sobota, 20.7.2013
58 otrok se je odpravilo na 40. planinski tabor našega društva v eno najlepših gorskih vasic – na Dovje. Mladi planinci PD Slivnica pri Celju in PD Dramlje so nas prisrčno pozdravili. Zaželeli so nam prijetno bivanje. Uredili smo si ležišča in se po kosilu odpravili na pokopališče. Spomnili smo se na Jakoba Aljaža, Avgusta Delavca in Klementa Juga. Pri spomeniku Jakobs Aljaža smo si ogledali še maketo Julijskih Alp in se obrnili proti našem očaku Triglavu. Veličasten pogled. Le kdo bo stal na vrhu? Dogovorili smo se o pravilih obnašanja in raziskali taborni prostor. Po večerni pravljici smo z mislimi na jutrišnji pohod na Dovško babo zaspali.

Nedelja, 21.7.2013
Jutranji dež nam je osvežil jutro. Po jutranjem razgibavanju in zajtrku smo si pripravili nahrbtnike za pohod. Razdelili smo se v tri skupine. Skupina najstarejših mladih gornikov se je odpravila na vrh Dovške babe (1891m). Druga skupina se je na planini Dovška rožca razgledovala po okoliških vrhovih. Najmlajši pa smo se po bližnji poti povzpeli na planino Goreljše. Sprehod nas je očaral s številnimi presenečenji. Opazovali smo kako je gad jedel slepca. Iz gnezda ujed sta pod drevo padla dva mladiča. Krave so nam na planini skoraj pojedle malico. Na rokah so nam lezle gosenice in lahko smo se slikali s tremi kužki. Do tabornega prostora smo si peli in si tako prislužili dobro kosilo. Popoldne smo izvedli športne igre z žogo in peli ob tabornem ognju.

Ponedeljek, 22.7.2013
Zgodaj zjutraj se je skupina desetih otrok, štirih vodnikov, pripravnika za alpinista ter mladinskega voditelja odpravila na Kredarico. Zaželeli smo jim varno pot. Na Kredarico so prispeli v popoldanskih urah. Ostali, ki smo ostali na tabornem prostoru, smo se odpravili na Grančišče. Na razgledališču smo poiskali naš taborni prostor. V globoki senci mešanega gozda smo pomalicali in se posladkali s suhim sadjem. Popoldne so nas naše kuharice razvajale s kuharskimi dobrotami. Mi pa smo risali “dolgine”, izpolnili dnevnike Mladega planinca ter uživalu v različnih igrah. Preden smo legli k počitku smo zapeli ob tabornem ognju. Pa povejte če nam ni lepo!

Torek, 23.7.2013
Zgodaj zjutraj smo vstali in si najprej, seveda, pogledali Triglav. Vneto smo iskali naše mlade gornike. Zaželili smo jim srečno in varno pot na vrh. Le kam smo se odpravili mi, ki smo poželjivo pogledovali proti našem očaku s tabornega prostora? Če si v osrčju Gorenjske, potem seveda v dolino Vrat. Šumenje potoka Bistrica in hoja za slapom Peričnik sta nas prevzela. Popoldne smo poslušali predavanje s področja orientacije. Ob tabornem ognju smo izvedli krst za tiste, ki so bili na Triglavu.

Sreda, 24.7.2013
Tokrat smo si privoščili daljši spanec. Prav prijetno je poležavati v spalki. Sklenili smo, da bomo počivali, saj smo do sedaj opravili kar nekaj pohodov. Odšli smo v Mojstrano in obiskali Slovenski planinski muzej. Ogledali smo si ga in v delavnicah izdelali smerno tablo in markacijo. Popoldne smo se igrali družabne igre, spuščali letala in izdelovali verižice. Zgodaj smo se odpravili spat.

Četrtek, 25.7.2013
Za ta dan smo načrtovali pohod na Malo Mojstrovko in Slemenovo špico. Zaradi negotove vremenske napovedi smo spremenili načrt pohoda. Odpeljali smo se v Rateče. Sprehodili smo se do Doma v Tamarju. Ogledali smo si skakalnice in se odpeljali do Zelenc. Popoldne smo izvedli vodne igre. Zvečer smo pekli jabolka ob tabornem ognju.

Petek, 26.7.2013
Sončni žarki so nas zbudili in nas pognali novim dogodivščinam naproti. Odšli smo na velik travnik v Mojstrani. Našli smo balvan. Na njem smo plezali. V bližini Save smo se igrali z žogo in barvnim platnom. Podali smo se še na orientacijsko progo. Po malici smo se namakali v Savi ter se odpravili na kosilo. Popoldne smo praznovali rojstne dneve in počastili naš jubilej, 40. planinski tabor. Zvečer ob tabornem ognju smo krstili tiste, ki so bili prvič na taboru in seveda poskrbeli za novopečene mentorje. Naslednje leto bomo videli, kako bodo držali obljubo, ko se bomo podali v osrčju naših gora novim dogodivščinam naproti.

Kratke novičke, pa tudi kakšno fotografijo, bomo objavljali na naši Facebook strani.

Komentarji