Tabor na Soriški planini

Objavljeno: 05.08.2014 ob 21:40

Sobota, 26. 7. 2014
Zbrali smo se na Trgu svobode, se poslovili od staršev in se odpeljali na Soriško planino. Tu so nas pozdravili mladi planinci PD Celje. Uredili smo si ležišča pod platneno streho ter preživeli nevihto. Pogovorili smo se o pravilih, ki veljajo na planinskem taboru. Preizkusili smo naše gumijaste škornje s čofotanjem po globokih lužah. Posamezniki so poiskali »živo blato«. Ogledali smo si okolico in se odpravili do Litostrojske koče. Zvečer smo hitro zaspali z mislijo na prvo planinsko dogodivščino.


Nedelja, 27. 7. 2014
Zjutraj smo se ogreli z gimnastičnimi vajami. Iz naše kuhinje  se je oglasil zvonec in vsi smo pohiteli na zajtrk. Pripravili smo si nahrbtnike ter se odpravili na dva vrhova. Na Lajnar se je vila dolga kača mladih pohodnikov. Na razgledni točki smo si ogledali naš najzahtevnejši cilj pot na Črno prst. Nadeli smo si kape, saj je na grebenu do vrha zelo pihalo in nas spomnilo, da v gorah rabimo topla oblačila. Našli smo črno murko. Ko smo sestopali z Dravha pa rastišča panonskega svišča. Med potjo smo se okrepčali z borovnicami in z malico. Kruh z zaseko, zeliščno ali mesno pašteto je dobro teknil.

Popoldne smo poslušali predavanje o 1. svetovni vojni. Obnovili smo znanja o planinskih vozlih ter izdelali letala. Z velikim veseljem smo jih spuščali in tekmovali, čigavo letalo bo doseglo daljši polet. Vsaka skupina si je izbrala ime in narisala svoj znak. Zvečer smo peli ob tabornem ognju.

Ponedeljek, 28. 7. 2014
Po jutranji telovadbi smo izvedli orientacijske vaje na smučišču v bližini tabornega prostora. Učili smo se brati karto in uporabljati kompas. Po kosilu smo se odpravili v Litostrojsko kočo, kjer smo poslušali predstavitev gorniških doživetij našega znanega alpinista Antona Sazonova – Tonača. V prostem času smo se igrali in učili novi bans Kranjski Janez. Po večerji smo poiskali suhljad in spet zakurili taborni ogenj. Pesem je odmevala daleč naokrog.

Torek, 29. 7. 2014
Po zajtrku smo se odpeljali v Bohinjsko Bistrico, kjer smo se kopali v Vodnem parku Bohinj. Uživali smo na plezalni steni ob bazenu in se spuščali po toboganih. Želeli smo si ogledati slap Savico, a nam je vreme prekrižalo načrte. Odpravili smo se nazaj v tabor. Popoldne smo predelali tri teme planinske šole: vremenoslovje, zgodovino planinstva in nevarnosti v gorah. Ob branju pravljice smo zaspali in poslušali dežne kapljice.

Sreda, 30. 7. 2014
Po zajtrku smo se igrali družabne igre v Litostrojski koči. Še vedno je dežavalo. Poglobili smo jarke okrog šotorov. Sledilo je kosilo v taboru, besedne igre, igre z barvnim platnom, igranje nogometa in »med dvema ognjema«. Obiskala sta nas predstavnika Gorske reševalne službe Bohinj, ki sta nam v Litostrojski koči predstavila delovanje te službe. Spet smo spuščali letala. Sledila je večerja in druženje ob tabornem ognju.

Četrtek, 31. 7. 2014
Zgodaj zjutraj smo spet zaslišali deževne kapljice na platneni strehi. Mentorji in vodniki smo morali ponovno spremeniti program dela za današnji dan. Posamezni otroci sploh niso pogrešali sonca, čofotanje po lužah in uživanje v hoji po blatu jim je bilo v veliko veselje. Za opozorila njihovih mentorjev se niso zmenili. Dopoldne smo mlajši otroci nabirali borovnice in se z njimi sladkali. Starejši so jo mahnili na Slatnik, kjer so raziskovali ostanke prve svetovne vojne. Tik pred novim dežjem so se vrnili v tabor. Obe skupini sta se odpeljali v Groharjevo hišo, kjer smo si ogledali likovna dela slikarja Ivana Groharja. V glasbeni delavnici smo igrali na instrumente in se naučili zapeti novo pesem. V likovni delavnici pa nas je gospod Kačar učil risanja s svinčnikom. Vsak je lahko kaj narisal. Bilo je čudovito in nepozabno. Po večerji je seveda sledil planinski krst. Novinci so popili »medvedjo kri« in se krstili z »jelenovo solzjo«. Tudi novi mentorji so bili krščeni. Bilo je zabavno.

Petek, 31. 7. 2014
Skupina starejših planincev se je, po zgodnem vstajanju, odpravila na Črno prst. Mlajši so se odpravili proti Kačjemu robu. Končno je sonce pokazalo svoj obraz in nas ogrelo s sončnimi žarki. Na poti smo srečali konje, jedli borovnice in gozdne jagode. Skupini sta se skoraj hkrati vrnili s pohodov. Za popoldanski dež se sploh nismo več zmenili. Sledilo je kosilo in izpolnjevanje planinskih dnevnikov. Zvečer smo se družili ob ognju in praznovali rojstne dneve. Vadili smo našo himno Dixi polko.

Sobota, 2. 8. 2014
Po zajtrku smo pospravili taborni prostor, opravili fotografiranje, pozdravili planince PD Žalec in odnesli dežne kapljice domov, živo blato pa pustili mladim žalčanom. Zakaj pa jim ne bi privoščili preživetja v blatu?

Staršem smo v Gornji Radgoni zapeli našo himno in se poslovili od mentorjev in vodnikov. Odšli smo domov urejat letošnje trenutke za škatlico planinskih spominov. Kdo ve, kdaj in s kom bomo obujali vse te taborniške dogodivščine.

Komentarji