Taborniške novice

Objavljeno: 02.08.2015 ob 16:18

Sobota, 8. 8. 2015

Po zajtrku smo pospravili taborni prostor, opravili fotografiranje, pozdravili planince mešane skupine, ki so prišli v zadnjo izmeno. Staršem smo v Gornji Radgoni zapeli našo himno in se poslovili od mentorjev in vodnikov. Odšli smo domov urejat letošnje trenutke za škatlico planinskih spominov. Kdo ve, kdaj in s kom bomo obujali vse te taborniške dogodivščine.

Petek, 7. 8. 2015
Po jutranjem razgibavanju smo se podali na šesti planinski pohod. Vsi skupaj smo odšli do Lazne. Starejši so se nazaj grede povzpeli še na Škol, vrh nad našim taborom. Popoldan je sledil »piknik« na taboru. Za ohladitev v poletni vročini so poskrbeli gasilci iz Čepovana, ki so nam pripravili mrzlo prho in vodno drčo. Zvečer smo se družili ob ognju, se sladkali s tortami ob praznovanju rojstnih dni.

Četrtek, 6. 8. 2015
Odpravili smo se na peti planinski pohod. Mlajši so osvojili Stanov rob, starejši pa smo se naučili hoje po poti nad prepadom ob jeklenici. Osvojili smo kar dva vrhova v enem dnevu, Poldanovec in Stanov rob. Videli smo Triglav in že si kovali cilje, kako ga bomo osvojili. Popoldne smo počivali, uredili dnevnik in se zadevali z vodnimi baloni. Med sebe smo s krstom sprejeli taborniške planince novince in prav tako nove mentorje. Zvečer smo si v kinu pod zvezdami ogledali film Sfingo.

Sreda, 5. 8. 2015
To jutro smo dolgo spali. Naši mentorji so nam pripravili dve orientacijski progi. Zabavno nam je bilo, da smo lahko kontrolne točke iskali sami. Le ta najmlajše skupine so ob sebi imele mentorje. Popoldne smo spoznavali kraj Lokve, obiskali dve muzejski zbirki, si ogledali destilacijo eteričnih olj, pisali razglednice, urejali dnevnik Mladega planinca ter se igrali razne igre.

Torek, 4. 8. 2015
Ta dan smo se odpravili odkrivat dediščino, ki nam jo je zapustila prva svetovna vojna. Odšli smo na Svete gore nad Novo Gorico. Sprehodili smo se skozi jarke, del poti smo preplezali in se čudili smiselnosti takratnemu načinu vojskovanja. Nam je bilo zelo zabavno tavati v temi in si pot razsvetljevati s čelnimi svetilkami. Za uspešno plezanje smo se lahko posladkali s korneti. Popoldne smo spoznavali Šrilanko, urili smo se v hoji po slack linu in v »štrikanju« planinskih vozlov. Zvečer smo peli ob tabornem ognju.

Ponedeljek, 3. 8. 2015
Zjutraj nas je po jutranji telovadbi ter zajtrku čakal pohod na Mali Golak. S kombijem smo se odpeljali do Male Lazne, od tam pa smo peš nadaljevali do Iztokove koče pod Golaki. Razdeljeni smo bili v tri skupine. Vsi smo osvojili vrh Malega Golaka, dve skupini pa sta se odpravili še do Paradane, ledene jame, ponosa Lokvarjev. Gre za botanični in gozdni rezervat z naravnimi spomeniki: Ledeniško-kraško globeljo ter Veliko in Malo ledeno jamo. Gre za izjemno bogato naravno dediščino, redko tudi v svetovnem merilu. Največja posebnost rezervata je v prepletanju površinskih in kraških pojavov z ostanki ledeniškega delovanja ter toplotni in rastlinski obrat, kot posledica dolgotrajnega zadrževanja hladnega zraka v z vseh strani zaprti globeli. Po povratku v tabor smo imeli kosilo, nato pa športne aktivnosti. Ker smo bili znova lačni so nam kuharice pripravile puding za malico ter lubenico.  Ko se je zvečerilo smo imeli kino, ogledali smo si film Pastirci ob katerem smo tudi večerjali, in sicer ocvrte kruhe z jajčko.

Nedelja, 2. 8. 2015
Po deževni noči nas je zbudilo sonce, še bolj pa nas je prebudila jutranja telovadba. Nato je sledil zajtrk, po njem pa priprava na pohod. Danes smo se odpravili okoli vasi Lokve, po Poti za zidom. Zid so že pred prvo svetovno vojno zgradili domačini, s čiščenjem kamenja iz zemljišč, služil pa bi naj kot meja med državnimi gozdovi in zasebnimi zemljišči. Pot je bila zelo razgibana, oblačno vreme je poskrbelo da nam ni bilo preveč vroče, v tabor pa nas je vlekel predvsem vonj po nedeljskem kosilu («pohanem piščancu«). Dan smo izkoristili še za igre z žogo, predavanjem o Paradani, imeli pa smo tudi kino na prostem.

Sobota, 1. 8. 2015
V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili na 42. planinski tabor, ki letos poteka na Lokvah. Ob prihodu na taborni prostor so nas pozdravili mladi planinci planinskega društva Celje, nato smo imeli kosilo ter si pripravili ležišča. Kot pravi planinci smo že prvi dan opravili pohod, in sicer na Črni vrh. Pot smo si krajšali s klepetanjem, mlajši pa z nabiranjem »ježkov«, katere so si zataknili za nahrbtnike ter se sami poimenovali za »granatnike«. Po mlečnem rižu, ki smo ga snedli za večerjo, smo se zbrali ob tabornem ognju, kjer smo ob spremljavi kitare prepevali pesmi, nato pa smo prisluhnili pravljici ob kateri smo kmalu zaspali.

 

Komentarji