Pohod na Andrejev vrh (897 m) in Volinjak (886m)

Objavljeno: 02.03.2016 ob 05:35

V soboto, 19. 3. 2016, bomo izvedli pohod na dva vrhova. Pohod je primeren za vse generacije.

Več o organizaciji in zanimivostih o pohodu si preberite v priloženem razpisu.

SPLETNA STRAN

RAZPIS SVETA ANA

RAZPIS OŠ Gornja Radgona

 

Zanimivosti: Volinjak je 886 m visok hrib med Mežico in Lešami in zavzema v geografiji Mežiške doline posebno mesto. Z vrha, ki ima središčno lego v Mežiški dolini, se odpirajo razgledi na vse štiri strani neba. Na severozahodnem delu Volinjaka se nahaja naravno okno oz. naravni most, ki je nastalo ob prelomni razpoki, v kateri je voda raztapljala apnenec in širila razpoko. Na vrh naravnega mostu se je možno povzpeti s pomočjo jeklenic, pot je izpostavljena.

Na sestopu proti naselju Leše se bomo ustavili pri cerkvah sv. Ane in sv. Volbenka, kjer nam bo društvo Leše omogočilo tudi voden ogled. Slikoviti gotski cerkvi, stoječi druga poleg druge na sedlu nad Lešami, sta bili postavljeni sredi ali v drugi polovici 15. stoletja. Nihče ne ve, zakaj sta na Lešah dve cerkvi, le nekaj metrov oddaljeni druga od druge. Po ljudskih govoricah naj bi na Lešah obstajala dva samostana – meniški in nunski, saj ima ena cerkev žensko zavetnico, druga pa moškega svetnika.

Leta 1818 so v kraju Leše odkrili premog in ga začeli 1822 kopati za potrebe železarne na Prevaljah. Do sredine 19. stoletja je bil to največji premogovnik na Slovenskem. Rudnik so v prvi polovici 20. stoletja močno izčrpali in ga 1939 zaprli. Premogovnik je zaposloval v največjem obsegu 865 delavcev. Imel je rudniško železnico in dvigala na parni pogon.

 

Komentarji