Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje SPOT 2016

Objavljeno: 16.05.2016 ob 22:21

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) je državno tekmovanje v planinski orientaciji, kamor se uvrstijo najboljše ekipe iz sedmih področnih planinskih orientacijskih lig: Gorenjsko-dolenjska, Podravska, Rogaška, Savinjska, Smrekovec, Zasavska in Primorska. Poleg uvrščenih ekip iz šest starostnih kategorij se vsakega tekmovanja udeležijo tudi ekipe v treh odprtih kategorijah, tako da se število sodelujočih ekip še poveča. Letos je na SPOT-u sodelovalo 73 ekip iz vse Slovenije, skupaj je tekmovalo več kot 300 tekmovalcev.

Letošnje državno tekmovanje je potekalo v soboto in nedeljo, 14. in 15. maja 2016, v organizaciji planinskih društev Rogaške lige pod okriljem odbora za orientacijo pri MK PZS.

Sobotne dnevne in nočne tekme so se udeležili le tekmovalci v najzahtevnejših kategorijah C, Č in D, na nedeljski orientacijski preizkušnji, pa so se v Gorici pri Slivnici zbrali tudi tekmovalci v vseh ostalih kategorijah.

Tekmovalci so morali poleg  poznavanja orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja, poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o celjski popotnici Almi M. Karlin in naravni in kulturni dediščini Celjskega, na progi pa so jih čakale še praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov, prve pomoči, varstva narave in poznavanja gorstev.

Po posameznih kategorijah so državni prvaki postali tekmovalci iz planinskih društev Krka Novo mesto (A), Ruše (B), Polzela (C), Vransko (Č), Poljčane (D), Ptuj (E), Nazarje (F) in Gornja Radgona (G).

Velik podvig je uspel našim tekmovalcem v kategoriji Č, ki so morali v vremenskih razmerah, v kakšnih se verjetno ne bi skoraj nihče odpravil na pot, na treh tekmah med drugim premagovati tudi narasle hudournike. Vzponi in spusti po razmočenem brezpotju so bili izjemno zahtevni, del poti je potekal tudi po jeklenicah. Člani ekipe PD Gornja Radgona (Č) so pokazali znanje, večletne izkušnje in telesno pripravljenost, saj so v nemogočih razmerah prehodili okrog 50 km.

Na tekmovanju so sodelovale tri ekipe iz PD Gornja Radgona in tudi letos dosegle odlične rezultate:

kategorija G (odrasli-odprta) – 1. mesto
  Rado Marhold, Anita in Tonček Mlinarič, Danijel Prajndl in Štefan Mesarič

kategorija Č (študentje) – 2. mesto
  Matevž Zih, Janez Mlinarič, Denis Fras

kategorija A (otroci 5.-6. razred) – 7. mesto
  Jurij Dumić, Katja Mesarič, Nino Roškar, Neja Prša

Vsem tekmovalcem in mentorjem č e s t i t a m o za dosežene rezultate. 

Komentarji