Jezersko v živo

Objavljeno: 29.07.2017 ob 07:00

 

 

 

 

 

Srečno smo prispeli na taborni prostor. Pozdravili smo se s planinci PD Celje. Pozdravili so nas z zabavnim bansom in nam zaželeli lepe gorniške trenutke. Mi pa smo jim zaželeli srečno vožnjo domov. Razdelili smo se v skupine in se pogovorili o pravilih obnašanja na taboru. Opravili smo prvo predavanje iz snovi Planinske šole. Naučili smo se, kako se pripravimo na pohod. Ogledali smo si kraj Zgornje Jezersko.

Nedelja, 23. 7. 2017

Jutranja budnica je poskrbela za nežno prebujanje mladih planincev.  Prva skupina se je že odpravila na Virnikov Grintovec.  Ostali dve skupini sta se razgibali na športnem igrišču, opravili zajtrk ter se podali, najmlajši na Ankova slapova, ostali pa na Roblekovo planino. Po prihodu skupin v tabor je sledilo nedeljsko kosilo: bučna juha, dunajski zrezek, pražen krompir in zelena solata. Sledilo je skupinsko slikanje za razglednice in slikanje skupin z mentorji. Popoldan so po skupinah risali znake svojih skupin, zatem pa so se odpravili na igrišče, kjer so mentorji za njih pripravili športne igre. Po večerji s polento in mlekom je mentor Matevž otrokom pripravil kino pod zvezdami in ogled risanke Hajdi. Za lažje spanje pa je poskrbelo petje ob kitari in gretje ob tabornem ognju. 

Ponedeljek, 24. 7. 2017

Z otroki smo se prebudili v deževno jutro. Obuli smo si škornje in anorake ter se ob rahlem pršenju dežja odpravili na jutranjo telovadbo. Po sladkem zajtrku so otroci našli svoje veselje ob spuščanju ladjic po lužah in skopanih jarkih. Preostanek dneva pa bodo otroci zaradi predvidenih ploh preživeli ob igranju družabnih iger, učili se bodo uporabe samovarovalnega kompleta in gibanja ob vrvni ograji, se učili vezanja vozlov, urejali si bodo planinske dnevnike, se igrali različne kvize, obiskala pa nas bo tudi  gorska reševalna služba Jezersko s predstavnikom Drejcem Krničarjem. Popoldne bomo izdelovali tudi ladjice iz papirja in jih spuščali po bližnji reki.

Torek, 25. 7.2017

Vstali smo se zgodaj, saj smo želeli izkoristiti lepo jutro in dopoldan. Razdelili smo se na tri skupine. Prva skupina se je podala na pot proti Golemu vrhu, druga skupina je opravila pot na Jenkovo planino, s tretjo skupino pa smo opravili sprehajalno pot po dolini Ravenske Kočne. Prečudoviti razgledi iz Golega Vrha (videlo se je vse do Triglava in Karavank) in iz Jenkove planine ter lepa pot po okolici Jezerskega so otrokom pričarali čudovit pohod in dobro voljo. Popoldan so si otroci zapolnili z urejanjem planinskih dnevnikov, pisanjem razglednic, igranjem skupinskih in družabnih iger. Popoldan je popestril tudi obisk različnih živali, še posebej veseli smo bili mravelj. Večer pa smo si ogledali dokumentarni film o gorski reševalni službi.

 

Sreda, 26. 7. 2017

Vstali smo ob 8.00. Ob 8.15 smo se razmigali z jutranjo telovadbo. Ob 8.30 nas je že čakal zajtrk: kruh s salamo in sirom. Po zajtrku smo pospravili šotore, saj je po zajtrku sledilo ocenjevanje šotorov. Ob 10.00 se je prva skupina odpravila na Jenkovo kasarno. Ob 10.30 se bo tja odpravila še druga skupina. Spoznali bomo narečje in ljudske običaje. Po ogledu Jenkove kasarne smo malicali: kruh s zaseko, pašteto in zelenjavo. Po malici nas je čakala orientacija. Okoli 14.00 je bilo kosilo: kremna zelenjavna juha, hrenovka v testu in krompirjeva solata ter solata iz ajdove kaše. Za sladico je bila sadna kupa. Po kosilu smo spoznali prikaz predelave volne in izdelali izdelek iz volne in mila. Igrali smo se tudi različne družabne igre. Ob 19.00 smo večerjali: mlečni riž. Po večerji smo zakurili taborni ogenj in se družili ob petju pesmi. Otroci so še posebej uživali ob pečenju jabolk na tabornem ognju.

Četrtek, 27. 7. 2017

Vstali smo ob 7.00. Ob 7.15 smo imeli jutranjo telovadbo. Zajtrkovali smo ob 7.30: skutni namaz in Zdenko sir. Na pohod smo se odpravili ob 8.00. Prva skupina (najstarejši otroci) so se odpravili na Pristovški Storžič. Druga skupina se je odpravila na Virnikovo kmetijo. Tretja skupina (najmlajši otroci) pa na Jezerski vrh. Na pohodu smo si privoščili tudi obilno malico: kruh, zaseko, pašteto in zelenjavo. V tabor smo se vrnili okrog 14.30. Ob 15.00 smo imeli kosilo: zelenjavna juha, golaž, polenta in mešana solata. Vegeterijancem so kuharice pripravile bučne polpete. Sledile so popoldanske aktivnosti: urejanje dnevnikov, ustvarjanje izdelkov za bilten in igranje različnih družabnih iger. Večerjali smo ob 19.00: kvašene flancate in čaj.  Po večerji smo pripravili taborni ogenj in ob njem prepevali pesmi. 

Petek, 28. 7. 2017

Danes smo vstali ob 8. uri, ob zvokih Denisove harmonike. Po jutranjem razgibavanju in zajtrku se je najmlajša skupina odpravila na pohod do Palčkove skale. Pot nas je vodila mimo izvira z zanimivim mlinčkom, kjer smo si nalili svežo izvirsko vodo, do skalce, kjer domuje palček Češminček. Palčka ni bilo doma, je pa otrokom tam pustil darilo v obliki bonbonov. 🙂 Videli smo eno izmed naših najstarejših dreves, lipo, staro okoli 500 let. Od daleč smo opazovali podor, na mestu katerega je čez skalovje še nekaj let nazaj padal najvišji slap Slovenije – Čedca. Skupina starejših otrok je ostala na tabornem prostoru, kjer so izvajali zanimive kemijske poskuse ob pomoči mentorice Vite, igrali nogomet, badminton, odbojko in se preizkusili v hoji po traku. Ugodno vreme smo izkoristili za namakanje v Planšarskem jezeru. Po kosilu je sledil krst novincev, tako otrok, kot mentorjev. Sledi še piknik, štafetne igre in zaključni večer ob tabornem ognju.

Komentarji