Ankogel, 3252 m

Objavljeno: 04.08.2013 ob 20:50

Planinsko društvo Gornja Radgona vabi odrasle člane ter srednješolce in študente  v petek, 16. 8. 2013, na planinski izlet v osrčje nacionalnega parka Visoke Ture. Povzpeli se bomo na 3252 m visok Ankogel.

Ankogel je s 3252 m med najvišjimi vrhovi v svoji skupini gora (Ankogel gruppe). Višja od njega sta le Hochalmspitze (3360 m) in Großetendk (3317 m). Ker vzpon na vrh Ankogla močno skrajša žičnica, je vrh zelo priljubljen gorniški cilj. Z vrha na katerem stoji križ pa je zelo lep pogled na osrednje Visoke Ture, kjer lepo vidimo že omenjeni Hochalmspitze, Säuleck in proti zahodu najvišji vrh Avstrije Veliki Klek oziroma po nemško Großglockner.

Odhod:  AP Gornja Radgona, ob  3.30. Vrnitev v poznih večernih urah.

Izhodišče:  Zgornja postaja žičnice na Ankogel.

Skupni čas hoje: 6-7 ur.

Zahtevnost:  zahtevna označena in kondicijsko zahtevna pot.

Obvezna oprema: planinski čevlji (visoki), zaščitna oblačila, čelada, pohodne palice.

Opis poti:

V petek, 16. 8. 2013, se bomo ob 3.30 odpeljali z avtobusom z avtobusne postaje v Gornji Radgoni proti Avstriji. Peljali se bomo mimo Graza, Celovca in Vrbskega jezera. Pred Beljakom bomo zavili proti Spittalu. Nadaljevali bomo po dolini Drave mimo Obervellacha, tam pa bomo zavili desno (proti severu) proti Mallnitz-u (1190m). Od tu se z žičnico odpeljemo do zgornje postaje žičnice na Ankogel.

Od zgornje postaje žičnice se najprej nekoliko spustimo do manjšega sedla kjer se usmerimo desno, leva pot pelje proti vrhovoma Grauleiten in Plattenkogel. Nekaj metrov pod sedlom pridemo ponovno do križišča kjer se usmerimo levo in nato v rahlem spustu prečimo južna pobočja pod omenjenima vrhovoma. Ko pridemo do smerokazov nadaljujemo naravnost v smeri proti Ankoglu. Po krajšem vzponu po razmeroma položnem pobočju pot zavije rahlo v levo in se prične vzpenjati po ledeniku Lassacher Kees. Ledenik je razmeroma položen in nima razpok. Pot nato ponovno zavije v levo in se vzpne proti škrbini Radeck Scharte. Na škrbini se usmerimo v desno in po skalnem grebenu dosežemo vrh Kleine Ankogel. Greben od škrbine proti vrhu je na nekaj mestih rahlo izpostavljen vendar v suhem ne povzroča težav.

Z vrha se usmerimo v levo in nadaljujemo po glavnem grebenu. Pot proti vrhu Ankogla nato poteka po desni strani grebena in postane nekoliko zahtevnejša. Vzhodno pobočje Ankogla po katerem se vzpenjamo je precej strmo in na nekaj mestih tudi nevarno za zdrs. Paziti je tudi potrebno, ker granitne plošče po katerih se vzpenjamo niso vse najbolj stabilne. Proti vrhu pot nato zavije rahlo v levo in nas pripelje do križa in vpisne skrinjice.

Povzeto po hribi.net!

Stroški:  gondola 22 eur, prevoz  (40-50 eur). Člani PD Gornja Radgona bodo deležni 25% popusta pri prevozu, SŠ pa 50% popusta pri prevozu.

Prijave sprejemamo do 12. 8. 2013, oziroma napolnitve manjšega avtobusa (15 oseb).

Informacije in prijave na tel. številko 051 266 077  Tonček Mlinarič (kličite zvečer).

Opomba:  Obvezna planinska izkaznica s plačano članarino za leto 2013, osebni dokument in evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. V primeru slabega vremena se tura odpove, ali se določi novi termin.

Vabljeni!

Fotografije z ogledne ture.

Komentarji