Pohod na Mali Golak (1495 m)

Objavljeno: 30.09.2013 ob 22:34

ODPOVEDANO

 

Mali Golak (1495 m) je najvišji vrh gorovja Golaki in Trnovskega gozda. Nenavadno je, da je 15 m višji od Velikega. Gozdna meja sega do višine okrog 1400 m, nad njo raste rušje, ki na kamnitem svetu daje vrhovom goli videz. Domačini so prepričani, da so bile nekdaj na Golakih planine. Ime Veliki in Mali Golak naj bi vrhova dobila po velikosti nekdanjih planin, zaradi tega lahko razumemo, da je Mali višji od Velikega. Na zemljevidih je prišlo do napake in namesto Malega Golaka piše Veliki Golak.

Z vrha je izredno lep razgled na vse strani, zlasti na širno gozdnato Trnovsko planoto. Na s. se za bližnjim Idrijskim in Čerkljanskim hribovjem dvigajo Julijci s Spodnjimi Bohinjskimi gorami v ospredju in Triglavom. Proti v. se za Trnovsko planoto kažejo Hrušica, Javorniki, Krim ter v ozadju Kamniške Alpe in Posavsko hribovje. Na jv. strani vidimo v daljavi Snežnik in vrhove v Gorskem Kotarju. Na j. in jz. seže pogled od Vremščice in Slavnika prek Krasa do Furlanske nižine; za Krasom vidimo ob lepem vremenu tudi Tržaški zaliv. Na z. se za Banjšicami in Kambreškim pogorjem vidijo v daljavi Dolomiti. (iz www.pespoti.si)

Datum:  sobota, 12. oktober  2013

Odhod: ob 5.30, avtobusna postaja.
Prevoz: mali avtobus (če bo dovolj prijav)

Izhodišče:  Mala Lazna (1100 m)
Čas hoje: 3 ure

Zahtevnost:  lahka označena pot.
Višinska razlika:  395 m
Priporočena oprema: planinski čevlji in zaščitna oblačila primerna vremenu

Strošek za prevoz: okrog 25 eur

Pohod vodi: Matjaž Jakopič
Rok prijave: do 8. oktobra 2013

Prijave in informacije na tel. 051 266 077 (zvečer).

Opomba: Vsi pohodniki morajo imeti poravnano članarino PZS 2013. V primeru slabega vremena se tura odpove, oziroma se spremeni potek ture.

 

 

 

Komentarji