Čezsoča 2019 – kaj vse smo počeli

Objavljeno: 11.08.2019 ob 16:01

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA, 20. 7. 2019

Nekaj povsem drugačnega. 39 otrok se je odločilo, da v času od 20. 7. do 27. 7. odkrije skrivnosti pohodnih poti v okolici Bovca. V šotore smo se razvrstili v kraju Čezsoča. Še isti dan smo se skopali v hladni Soči in sprehodili po kraju. Pripravili smo si nahrbtnik za jutrišnji pohod ter z velikim pričakovanjem po novih dogodivščinah zaspali.

NEDELJA, 21. 7. 2019

Zgodaj zjutraj smo se zbudili in se po opravljeni telovadbi ter zajtrku odpravili po Poti miru. Obiskali smo muzej na prostem – Čelo. Sprehodili smo se med strelskimi jarki in po kaverni. Predstavljali smo si boj med Italijani in vojaki Avstro-Ogrske, ki je potekal med prvo svetovno vojno. Po pohodu, ki je trajal 6 ur, smo se ohladili v Soči. Pogumni so tudi zaplavali. Popoldne smo poslušali tudi predavanje o vojskovanju v času prve svetovne vonje, ki je potekalo tudi na področju taborjenja. Za zaključek so otroci v gozdu našli tudi tulce iz leta 1911.

PONEDELJEK, 22. 7. 2019

OB 6. 30 je zažvižgala piščalka. Ob jutranji gimnastiki smo se dodobra pretegnili in se po dobrem čokoladnem zajtrku odpravili do slapa Virje. Pot nas je večinoma vodila po gozdnih poteh, tako, da nam sonce ni moglo preveč nagajati. Popoldne smo pisali razglednice in urejali dnevnike Mladi planinec. Spet smo jo mahnili k Soči, tokrat smo se kopali skoraj vsi. Zvečer smo prebrali, da imamo v torek dan za počivanje. Z mislijo, da bomo lahko dolgo spali smo se po tabornem ognju odpravili k počitku.

 

TOREK, 23. 7. 2019

Dan za aktiven počitek. Kljub temu, da nismo odšli na nobeno turo, smo v taboru izvedli številne zabavne in poučne aktivnosti. A začnimo na začetku. Zbudili smo se v toplo jutro in tokrat spali vse do 7.30 ure. Spočiti in pripravljeni na nove izzive smo se odpravili na jutranjo telovadbo. Tekli smo po gozdni cesti in se dobro razmigali ter si prislužili odličen zajtrk: kosmiče v toplem mleku. Po zajtrku so sledile številne aktivnosti, zato smo se razdelili v pet skupin. Po skupinah smo odšli na orientacijo, kjer smo našli (skoraj) vse točke. Z mentorico Ines smo se pogovarjali o subjektivnih in objektivnih nevarnostih v gorah. Mentorja Benjamin in Borut sta nas naučila vse o ustrezni planinski opremi in pravilnem varovanju v gorah. Izdelovali smo ladjice iz papirja, ki jih bomo kasneje spustili po reki. Po aktivnostih je sledilo kosilo, odlična juha in zelenjavni polpeti s krompirjevo in paradižnikovo solato. Po kosilu smo ocenili šotore. Skoraj vsi smo dobili sonček, juhej! Po ocenjevanju je sledilo najbolj pričakovana aktivnost dneva: kopanje v Soči. Do večerje smo se stuširali in naigrali športnih iger, naši »Partizani« pa so v gozdu postavljali šotore iz vejevja. Večerjali smo mlečni riž, po večerji pa smo ob tabornem ognju prepevali pesmi. Ob 22.00 smo zlezli v spalke ter se prepustili sanjam. Skratka, za nami je bil še en nepozaben taborni dan.

SREDA, 24. 7. 2019

Ob 6.00 smo se zbudili v toplo jutro in se dobro namigali na jutranji telovadbi. Zajtrkovali smo kruh z maslom in medom ali marmelado ter se tako dobro okrepčali za na pot. Ob 7.00 smo z nahrbtniki zapustili taborni prostor in se odpravili na Kanin. Da smo si pot olajšali, smo se odločili, da gremo na vrh Kanina kar z gondolo. Kljub peklenski vročini smo v vožnji z gondolo zelo uživali, osupnil nas je predvsem čudovit razgled. Po pol urni vožnji smo prispeli na vrh. Tam smo se sprehodili do kaninskega sedla in si ogledali učno pot. Seveda nismo pozabili na malico: kruh z zaseko, pašteto in zelenjavo. Posladkali smo se tudi z napolitankami. Ob 14.00 smo se z gondolo vrnili v dolino, kjer nas je pričakala soparna vročina in kar 33°C. Ker smo na poti do tabora vsi zelo švicali, smo bili zelo veseli, ko nas je vodnik ture presenetil s sladoledom! Okrog 16.00 smo se vrnili v tabor na okusno kosilo: juho ter čufte s pirejem. Ob tem smo rahlo razjezili kuharice, saj po petih dneh še vedno vsi ne pospravimo kozarcev za seboj. Po pogovoru s kuharicami smo dočakali popoldansko kopanje. V Soči smo plavali, skakali, se vozili z obroči ter gradili gradove. Bilo je pestro. Ko smo se vrnili v tabor, nas je čakala še ena zanimiva aktivnost: predstavitev skupin. Predstavili so se nam:

–        TABORNIKI z modno revijo. Ritonja in Joškarca (Tjan in Žan) sta poskrbeli, da smo se smejali vse do ušes.
–        PLANINCI z odličnimi vici od A do Ž.
–        JAČI POHOJAČI s skečom Mišičnjaki v gori.
–        INDIJANKE s predstavo o življenju tistega časa.
–        GORSKE REŠEVALKE in PUSTOLOVCI z igro. Pustolovci so padli v jamo in tako so jih gorske reševalke rešile.
–        SMRDLJIVI ŠTUNFI z radijsko oddajo o Radotovih smrdljivih štunfih.
–        P.R.O.S.T. z vici.
–        NEUSTRAHLJIVE PLANINKE s petjem pesmice Na planincah sončece sije.
–        SUHA SALAMA s predstavitvijo članov skupine.

ČETRTEK, 25. 7. 2019

Ob 5.00 zazvoni budilka in starejša skupina otrok se komaj »privleče« ven iz šotorov. Na hitro pozajtrkujejo kruh z nutelo in se s kombijem odpeljejo na izhodiščno točko za turo na Javoršček. Ob 6.00 ponovno zazvoni budilka in zbudi se še mlajša skupina. Tudi oni pozajtrkujejo in se s kombijem odpeljejo do izhodiščne točke za turo na Kluže. Vsi taborniki smo dobre volje in se vzpenjamo na naš cilj, ki ga vsi dosežemo. V tabor se vsi varno vrnemo ob 15.30. Po turi sledi regeneracija telesa: zaslužen počitek (ki ga mentorji potrebujejo skoraj bolj kot otroci), a je le ta hitro prekinjen z zvonjenjem kuharic. Juhej, kosilo je pripravljeno! Ričet ter palačinke in kompot. Po okusnem kosilu smo izpolnjevali planinski dnevnik in pisali prispevke za bilten. In kaj so si otroci najbolj zapomnili na taboru?

–        NASTJA: »Rada sem se kopala v Soči.«
–        MANJA: »Rada bi vstala ob 11.00.«
–        URBAN: »Kuharice, super ste!«
–        JAN: »Všeč mi je bilo, ko smo šli v vojaške rove in jarke.«
–        VID: »Skupaj z Matevžem sva iskala naboje iz prve svetovne vojne.«
–        BRINA, LUČKA, GAŠPER: »Ne lulajte pred šotori, ali pa bo učiteljica Anita ponorela!«
–        JURE: »Taborni ogenj je zakon!«
–        GAŠPER in JAKOB: »Super je bilo, ko smo se na Kanin peljali z gondolo.«

Po zbranih vtisih smo se malo še zaigrali in kmalu dočakali večerjo, žgance v toplem mleku. Po večerji je sledilo še druženje ob tabornem ognju. Prepevali smo pesmi, vse od Sive poti pa do pesmi Bicikl, 20 ljubic in Bog ne daj, da bi crknil televizor. Ob 22.00 smo odšli na nočni počitek, saj sta pred nami še zadnja dva taborna dneva. Komaj že čakamo!

PETEK, 26. 7. 2019

Ob 6.00 smo se zbudili, se razmigali in pozajtrkovali maslo z medom. Po zajtrku smo se razdelili v skupine, saj nas je čakalo več aktivnosti. Prva se je odpravila na plezališče, do kamor nas je peljal naš super šofer Tonček. Tam smo plezali po dveh smereh v skali in se naučili, kako se pravilno varovati na ferati. Med tem so bile ostale skupine v taboru zaposlene z drugimi aktivnostmi. Tjaša nam je predstavila različne optične iluzije, narisali smo znake skupin, se igrali z barvnim platnom ter imeli razne športne igre. Malicali smo zaseko, pašteto, lük, paradajz, apriko, korenček in murke. Kasneje smo se malo še zaigrali, najboljše je bilo seveda z vodnimi baloni. Bili smo luštno mokri. Do kosila smo se ravno posušili. Kuharice so nam danes pripravile govejo juho, mlince in meso v omaki. Tudi tokrat so se izjemno izkazale. Po kosilo smo se še zadnjič odpravili do reke Soče, kjer smo se skopali. Sledil je krst novincev: otrok in mentorjev. Otroci so morali iz kamnov zgraditi možice. Sledil je še krst novih mentorjev. Barbara in Davorin sta tekmovala v spustu po Soči in umivanju zašvicanih šunfov naših starejših mentorjev. Odrezala sta se malo slabše kot otroci, zato sta si prislužila 22,5 krstnih udarcev po riti. Oba mentorja in novi planinci so se pridno zaobljubili in tako opravili krst. Do večerje smo se nato še igrali razne športne igre in pripravili les za taborni ogenj. Na žalost nas je presenetila nevihta, zato smo se poskrili v šotore. Ob 20.30 smo imeli še zadnjo večerjo, hrenovke. Do nočnega počitka smo se zaigrali v šotorih, nato pa prebrali pravljico za lahko noč in se prepustili sanjam. Pred nami je namreč še zadnji dan tabora, ki prinaša veselo pospravljanje šotorov. Otroci pravijo, da je tabor še prehitro minil. Tudi mentorji se strinjajo.

Fotografije s tabora

Komentarji