Bohinjske planine

Objavljeno: 07.07.2020 ob 12:15

Planina je gorski pašnik, na katerem v časovno omejeni pašni dobi pasejo govedo, konje ali ovce in kjer so po navadi poslopja za živino in pastirje, pogosto tudi stavbe za predelavo mleka. Planinske pašnike, z izjemo tistih nad gozdno mejo, je ustvaril človek z izsekavanjem gozda in jih ob njihovi skrbni rabi (paši), prilagojeni ekstremnim razmeram, ohranil vse do danes. Gre za obliko gospodarjenja, ki se začne vsako leto s premikom živine iz doline na planinske pašnike in jeseni nazaj v dolinske hleve (Wikipedija).

Vabimo vas na potep po Planinah Blato, Krstenica in v Lazu. Vzpeli se bomo tudi na Jezerski Stog. Obiskali bomo še planšarje in poskusili njihove izdelke.

Kdaj: 17. 7. – 18. 7. 2020

Na pohod se bomo odpeljali z osebnimi avtomobili  v petek ob 16. uri do planinske koče v Vojah, kjer bomo prespali. Zgodaj zjutraj se bomo odpeljali do parkirišča na Planini Blato (1088 m). Od tu se bomo povzpeli po lovski poti na Planino Krstenico (1670 m). Nadaljevali do Planine Jezerce in se povzpeli na Jezerski Stog (2040 m). Do vrha bomo potrebovali okrog 4 ure. Sestopili bomo na planino Jezerce in nadaljevali do Planine v Lazu, kjer se bomo ustavili pri pastirjih in poskusili njihove izdelke. Do sem je 2,5 ur hoje. Po počitku se spustimo še nazaj na Planino Blato do parkirišča. Hodili bomo še 1,5 ure.

ODHOD: v petek ob 16. uri, avtobusna postaja.
PREVOZ: lasten oziroma po dogovoru.
STROŠKI: prevoz, spanje, parkiranje, skupaj okrog 40 eur.

TRAJANJE: skupaj 8 ure hoje.
ZAHTEVNOST: nezahtevna delno neoznačena pot. Pot zahteva nekaj kondicije.

OPREMA: planinska, planinski čevlji, pohodne palice, zaščitna oblačila primerna vremenu.
PREHRANA: iz nahrbtnika.
PRIJAVE: na telefon 051 266 077  do srede, 15. 7. 2020.
VODNIK: vodniki PD.

Vprimeru slabe vremenske napovedi se pohod odpove.

Opomba: vsi udeleženci morajo imeti članarino PZS za leto 2020. Na pohodu je potrebno upoštevati smernice za izvajanje skupinskih pohodov. Na pohod se prijavite samo, če ste zdravi in niste bili v stiku z osebo okuženo z koronavirusom.

Komentarji