Viševnik (2050 m) – Mladinsko srečanje Pomurja

Objavljeno: 27.02.2023 ob 17:54

Planirali smo dvodnevno srečanje za dijake in študente (MO MDO POMURJA), na Blejski koči. Zaradi slabe vremenske napovedi za nedeljo, smo srečanje odpovedali in se na turo podali le v soboto (25. 2. 2023).

Turo smo vodniki izbrali pred zborom na Rudnem polju. Zaradi ugodnih vremenskih in snežnih razmer smo za turo izbrali Viševnik. Nekateri udeleženci so imeli malo izkušenj z zimskimi turami, a ker je bila tura relativno kratka, smo tekom ture lahko kar nekaj časa namenili izobraževanju le teh.

Na začetku ture smo naredili kontrolo delovanja lavinskih žoln. Udeležencem se je prikazala pravilna hoja s cepinom in derezami. Tekom ture smo na primernem in varnem pobočju vadili ustavljanje s cepinom. Podali smo jim tudi osnove glede nevarnosti snežnih plazov (kako se naredi prerez snežne odeje, norveška metoda, katera pobočja so nevarna, opasti …).

Na Viševnik smo se povzpeli po lahki označeni poti (čez Plesišče). Na turi nismo imeli problemov, saj so bili udeleženci dobro opremljeni in so poslušali navodila vodnikov. Zadnjih 150 višinskih metrov smo prehodili v megli, je pa bila vidljivost še vedno dobra, le razgleda z vrha ni bilo. Nižje je bilo vreme boljše, je pa bilo brezvetrje večji del ture – tudi na vrhu.

Matevž Zih

Komentarji